Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

De verschillende soorten nesten van vogels

verschillende typen vogelnesten

Nu in de herfst langzaam de bladeren van de bomen en struiken vallen, kun je goed zien dat vogels hele verschillende soorten nesten maken. Wat dat betreft zijn vogels erg vindingrijk. Het leuke is dat je aan de hand van een nestje kunt ontdekken welke vogel deze gemaakt heeft. Kijk maar eens goed als je de volgende keer alles ophangt van je vogelvoer pakket.

Waarom bouwen vogels een nest?

Laten we eerst eens beginnen met de reden waarom vogels een nest bouwen. Eigenlijk is er maar één reden; ze zoeken een plek voor de eieren. Later wanneer de eieren uitgekomen zijn, dient het als een veilige plek voor de jongen om op te groeien. Hoe beter het nest beschut is, hoe groter de overlevingskans van de kleine vogeltjes.

De verschillende vogelnesten worden aangekleed met allerlei materialen die de vogels in de omgeving vinden. Als demping gebruiken ze fijne grassen, veren en mos. Dat is een beetje flexibel en lekker zacht. Sommige nesten hebben ook een dak. Zo’n dak beschermt de eieren en de jongen tegen het slechte weer. Tenslotte zijn vogelnesten altijd goed gecamoufleerd. Alles om zichzelf te beschermen tegen roofdieren en rustig te kunnen eten als ze het strooivoer hebben opgepikt.

Welke vormen vogelnesten zijn er?

Vogels kunnen veel verschillende soorten nesten maken. Elke vogelsoort heeft overigens wel zijn eigen type nest. Als vogelsoort kennen ze maar één model. Laten we er eens een paar herkenbare modellen uitlichten.

Het kommetje

Het meeste bekende type vogelnest is het kommetje. Vinken en merels zijn erg goed in deze nestvorm. De grootte, afmetingen en diepte variëren per vogelsoort. Ze worden over het algemeen langs boomtakken of in boomvorken gebouwd. Dat geeft een mooie stevige basis.

vogelnest kommetje

Hangend nest

Een heel andere manier van nesten bouwen, is het hangende nestje zoals een boerenzwaluw dat maakt. Het wordt gemaakt van klei en als het ware gemetseld. Je vindt ze hangend onder een afdak of aan een dikke balk een schuur.

hangend nest

In een holte

Dan zijn er vogels die liever een bestaande holte als nestplek gebruiken. Soms wordt zo’n holte nog aangekleed, soms ook niet. Zo is een holle boomstam een prima plek voor een specht of mees. Dat zitten ze veilig en droog. Het liefst met vetbollen in de buurt.

Nest op een plateau

Grotere vogels zoals reigers en ooievaars zoeken het liever hoger op. Door de hoogte zijn ze voldoende beschermd voor alle gevaren en hebben ze alleen maar een kaal plateau nodig om hun nest op te bouwen. Vaak worden zulke nesten jaar na jaar gebruikt. Ze voegen er hooguit wat nieuw materiaal aan toe.

ooievaarsnest

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 154 reviews.