Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vogelplezier voor kids: Educatieve activiteiten

vogelvoer

Vogelplezier voor kids: Educatieve activiteiten

Als je ooit de fascinatie van een kind hebt gezien bij het waarnemen van een vogel in de vrije natuur, weet je dat er een onmiskenbare en krachtige connectie is tussen kinderen en vogels. Het aanmoedigen van deze natuurlijke nieuwsgierigheid leidt niet alleen tot een grotere waardering voor de natuur, maar draagt ook bij aan de bescherming van onze gevederde vrienden. Hier zijn enkele leuke en educatieve activiteiten om kinderen te betrekken bij vogelbescherming.

Vogelgidsen en waarnemingen

Begin met het introduceren van de verscheidenheid aan vogelsoorten aan je kinderen. Investeer in een eenvoudige vogelgids met veel illustraties en leer ze om vogels te identificeren op basis van hun kenmerken, kleur, en gezang. Organiseer een ‘vogelspot dag’ in je achtertuin of een nabijgelegen park. Laat kinderen noteren welke vogels ze hebben gezien en wat ze deden.

Vogelvoer maken en ophangen

Kinderen zijn van nature creatief en vinden het vaak heerlijk om zelf dingen te maken. Daarom is het maken van vogelvoer een perfecte activiteit om ze te betrekken bij de zorg voor de natuur. Bovendien biedt het een praktische manier om ze te leren over de verschillende voedingsbehoeften van verschillende vogelsoorten.

Vetbollen maken

Een geweldige manier om te beginnen is bijvoorbeeld door samen vetbollen te maken. Mezen bollen zijn rijk aan energie en bevatten essentiële zaden, granen, en andere voedingsstoffen die vogels nodig hebben, vooral tijdens de koude wintermaanden. Leer je kinderen hoe ze vet kunnen smelten en mixen met zaden, noten en gedroogde vruchten, en hoe ze het mengsel in vormen kunnen gieten om te stollen. Het is een plezierige en rommelige activiteit die kinderen geweldig zullen vinden.

Pindaslingers

Daarnaast kunnen jullie ook samen vogelvoerslingers als pindaslingers maken. Dit is een eenvoudige maar leuke activiteit waarbij je pinda’s rijgt aan een lang stuk draad of touw. Kinderen kunnen hier hun fijne motoriek oefenen en het resultaat is een heerlijke traktatie voor vogels zoals mezen en vinken.

Na het maken van het vogelvoer, laat je kinderen een plek in de tuin kiezen waar ze het voer kunnen ophangen. Dit kan een boomtak zijn, een vogelvoedertafel, of een speciaal voor dit doel ontworpen vogel voederhuisje. Laat ze observeren welke vogels worden aangetrokken door hun zelfgemaakte lekkernijen. Door deze hands-on ervaringen wordt niet alleen hun kennis van vogels verbeterd, maar kan het ook hun belangstelling voor de natuur stimuleren.

vogelzaden groothandel

Verwen de Vogels met Pindakaas en Meelwormen

Vogelpindakaas

Een favoriet van veel tuinvogels is vogelpindakaas. Dit is een speciale pindakaas zonder zout, die uiterst voedzaam is voor vogels. Een leuke activiteit is om samen met de kinderen een pindakaaspot voor vogels te maken en te vullen. Hiervoor kun je speciale potten en houders kopen, of een eigen creatieve oplossing bedenken.

Meelwormen

Meelwormen zijn een traktatie voor veel vogelsoorten, vol met eiwitten. Gedroogde meelwormen kopen kan online doen en zijn een perfecte aanvulling op je zelfgemaakte vetbollen. Je kunt ook een aparte voederplek maken met alleen meelwormen en kijken welke vogels hierop afkomen.

nestkastje

Nestkastjes Bouwen

Een bijzonder educatieve en tegelijkertijd leuke activiteit is het bouwen van nestkastjes. Leer je kinderen over het belang van vogels voor de natuur en stimuleer hun waardering voor de fauna in hun eigen omgeving. Door het bouwen en ophangen van nestkastjes kun je ze de unieke kans bieden om een bijdrage te leveren aan het welzijn van onze gevederde vrienden.

 

Het bouwen van een nestkastje is meer dan alleen een leuk knutselproject. Het is een gelegenheid om je kinderen uit te leggen hoe vogels nestelen en hoe ze een veilige plek zoeken om hun eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. Je kunt het ontwerp en de grootte van het nestkastje aanpassen aan specifieke soorten vogels, waardoor kinderen leren dat verschillende vogelsoorten verschillende behoeften hebben.

 

Daarnaast is het een prachtige manier om kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen. Ze zullen moeten zorgen voor het onderhoud van de nestkastjes, zoals het schoonmaken ervan aan het eind van elk broedseizoen. Dit leert hen over de cyclus van het leven en het belang van zorg en respect voor de natuur.

Ten slotte is er weinig dat de verwondering kan evenaren van het observeren van een vogelpaar dat een vogel nest bouwt, eieren uitbroedt en vervolgens voor hun jongen zorgt. Dit is niet alleen ongelooflijk fascinerend om naar te kijken, maar het geeft kinderen ook een inzicht in de uitdagingen en wonderen van de natuurlijke wereld. Het kan de basis leggen voor een leven lang respect en waardering voor de natuur.

Vogelgeluiden en -gezang

Vogels communiceren op veel verschillende manieren, maar een van de meest opvallende is door hun unieke geluiden en gezang. Neem de tijd om met je kinderen te luisteren naar de vogels in je tuin of tijdens een wandeling in het park. Er zijn tal van apps en online bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om verschillende vogelgeluiden te identificeren. Maak een spel van het luisteren naar en het identificeren van de verschillende vogelgeluiden, dit kan de waardering en interesse voor vogels nog verder vergroten.

Vogels Tellen

Een andere leuke en educatieve activiteit is om deel te nemen aan lokale of nationale vogeltellingen. Deze evenementen, georganiseerd door natuur- en vogelbescherming organisaties, nodigen het publiek uit om een bijdrage te leveren aan de kennis over vogelpopulaties. Het is een uitstekende manier voor kinderen om te leren over de verschillende soorten vogels in hun omgeving en om bij te dragen aan belangrijk natuurbescherming onderzoek. Ze zullen leren dat wetenschap niet alleen iets is wat je op school doet, maar dat het overal om ons heen plaatsvindt, zelfs in onze eigen achtertuin!

 

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.