Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Hoe haal je de specht in je tuin?

Specht

Spechten zijn fascinerende vogels met hun kenmerkende getik en levendige verenkleed. Het is dan ook een ware traktatie om deze diertjes in je tuin te zien. Om de kans op spechten in jouw tuin te vergroten, hebben wij een aantal tips voor je.

Voederhuisjes met pindakaas:

Spechten zijn dol op pindakaas, dus het aanbieden van pindakaaspotten in speciale voederhuisjes is een uitnodigende traktatie. Zorg ervoor dat het voederhuisje ontworpen is voor vogels, met de mogelijkheid om de pindakaaspot veilig vast te houden. Wil je eens iets anders? Ga dan eens voor onze vogelmousse met vogelvoerrring. Ook deze heeft een bijzonder grote aantrekkingskracht op de specht

Plaatsen van spechtenvoeder:

Investeer in een voeder met noten en zaden die aantrekkelijk zijn voor spechten. Zonnebloempitten, pinda’s en ongezouten notenmixen zijn enkele van hun favorieten. Plaats het voer op een locatie die zichtbaar is vanuit je huis, zodat je de spechten gemakkelijk kunt bekijken. Maar plaats het niet te dicht bij het raam, want spechten zijn erg schuwe vogels en zullen bij de kleinste beweging al wegvliegen.

Spechtenvoederhuisjes:

Kies voederhuisjes met specifieke ontwerpen die aantrekkelijk zijn voor spechten. Deze huisjes hebben vaak een langwerpige vorm die het gemakkelijk maakt voor spechten om hun staart te gebruiken terwijl ze zich voeden. Ze bieden ook bescherming tegen weerselementen.

Boomstammen en takken:

Spechten gebruiken graag boomstammen en takken als natuurlijke voederplekken. Laat enkele dode bomen in je tuin staan of hang takken op waar spechten insecten kunnen vinden. Dit bootst hun natuurlijke omgeving na en trekt spechten aan.

Aantrekkelijke omgeving:

Creëer een vogelvriendelijke omgeving in je tuin. Spechten houden van tuinen met een overvloed aan insecten, dus verminder het gebruik van pesticiden en moedig natuurlijke insectenpopulaties aan. Dit is niet alleen vogelvriendelijk, maar ook nog eens goed voor het milieu en de natuur. 

Waterbronnen:

Spechten hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook water. Plaats een vogelbadje op een strategische locatie waar spechten gemakkelijk toegang hebben tot vers water. Ze zullen het waarderen voor zowel drinken als baden.

Nestkasten voor spechten:

Er bestaan ook speciale nestkasten voor spechten. Deze moeten groot genoeg zijn en een opening hebben die geschikt is voor spechten. Hierdoor kunnen ze een veilige plek vinden om te broeden en hun jongen groot te brengen.

Aanbieden van fruit:

Naast noten en zaden zijn spechten ook dol op fruit, zoals appels en peren. Snijd het fruit in stukken en hang het op aan takken of speciale fruitvoederhouders om spechten aan te trekken. Je kunt ook een voederplateau gebruiken om het fruit aan te bieden.

Rustige omgeving:

Spechten voelen zich meer op hun gemak in een rustige omgeving. Beperk menselijke activiteit rondom de plekken waar je voeder en nestkasten plaatst, zodat de spechten ongestoord kunnen genieten. Zoals we eerder al zeiden, is de specht een enorm schuwe vogel die zich niet snel laat zien bij drukte. 

Geduld en goed kijken:

Het aantrekken van spechten vergt vooral veel geduld. Neem de tijd om rustig te kijken en te genieten van de natuurlijke schoonheid van deze én andere vogels. Biedt vooral een verscheidenheid aan voedsel en een rustige leefomgeving aan, en uiteindelijk zullen de spechten ook jouw tuin als een gastvrije plek beschouwen.

Dit bericht werd gepost in Blog en getagt .
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.