Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Waar plaats je het vogelvoer?

Voederplek

Vogels voeren in je tuin is een win-winsituatie. De vogels krijgen makkelijker hun maaltje bij elkaar en jij kan lekker genieten van deze prachtige dieren. Maar waar is nou de ideale plek om het vogelvoer aan te bieden? Want waar en hoe je het vogelvoer plaatst, speelt een cruciale rol bij het aantrekken van verschillende vogelsoorten en het creëren van een gastvrije omgeving. Hier lees je alle tips, zodat jouw tuin een heerlijke voederplek wordt voor onze gevederde vrienden.

1. Dichtbij beschutting

Plaats voederstations in de buurt van natuurlijke schuilplaatsen zoals bomen, struiken of heggen. Vogels voelen zich dan veiliger en zullen eerder genieten van het voer als ze gemakkelijk kunnen schuilen in geval van gevaar. Hierdoor krijg je meer vogels en blijere vogels in je tuin!

2. Uitzicht vanuit het raam

Het is natuurlijk ook slim om je voederhuisjes binnen het zicht van ramen te plaatsen, vooral die van woonkamers of keukens. Anders kan jij natuurlijk niet mee genieten van het vrolijke gefladder in je tuin. Maar zorg er wel voor dat het niet te druk is dichtbij het voer, want anders worden de vogels teveel gestoord en zullen ze juist wegblijven. 

3. Hoog en laag

Varieer de hoogte van de voederplaatsen om verschillende vogelsoorten aan te trekken. Hang voederhuisjes op verschillende hoogtes, van hoge takken tot lagere haken of voederplateaus op de grond. Dit creëert een divers landschap dat verschillende vogels aantrekt, van boomkruipers tot merels.

4. Bescherm tegen roofdieren

Denk ook altijd aan de veiligheid van vogels bij het kiezen van de locatie. Vermijd plaatsen waar roofdieren gemakkelijk toegang hebben tot de voederplaats, zoals te dicht bij struiken waar katten zich kunnen verstoppen. Open plekken maken het moeilijker voor roofdieren om onverwachts toe te slaan.

5. Op een rustige locatie

Vogels voelen zich meer op hun gemak in rustige omgevingen. Vermijd het plaatsen van voederstations op drukke plekken waar bijvoorbeeld vaak mensen langslopen. Een rustige locatie, waar niet teveel mensen langskomen, vergroot de kans dat vogels regelmatig terugkeren.

6. Gemakkelijke toegang tot water

Combineer de voederplaats met een waterbron, zoals een vogelbadje of een ondiepe schaal met vers water. Vogels hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook water voor hydratatie en baden. Deze combinatie maakt je tuin nog aantrekkelijker voor veel verschillende vogelsoorten.

7. Afstand tot ramen

Voorkom botsingen met ramen door voederplaatsen op een veilige afstand van ramen te plaatsen. Als voederstations te dicht of te ver weg van ramen staan, kunnen vogels zichzelf verwonden door van schrik tegen het glas te vliegen. Het is daarom aan te raden om het voer binnen 5 meter of verder dan 10 meter van je raam te plaatsen. Binnen 5 meter hebben vogels nog te weinig snelheid om een harde klap te maken. En bij 10 of meer meter afstand, hebben vogels genoeg tijd om uit te wijken voor het raam.

8. Gemakkelijk bereikbaar voor onderhoud

Kies locaties die gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat je ze goed kunt onderhouden. Je zult voederhuisjes en -plateaus regelmatig moeten schoonmaken en bijvullen, dus zorg ervoor dat je er zonder problemen bij kunt.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.