Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Hoe kun je voorkomen dat vogels tegen het raam vliegen

zo voer je vogels op het balkon

Jaarlijks vliegen er zo’n honderdduizend vogels tegen een ruit. Dat komt doordat we in ons drukbevolkte land erg veel gebouwen met glas hebben. De meeste vogels overleven zo’n botsing prima, een enkeling niet. Desalniettemin is altijd een zielig gezicht om een vogel helemaal hulpeloos en verdwaasd op de grond te zien liggen. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat er geen vogels tegen jouw ruit vliegen? We geven je een paar tips.

 

Redenen dat vogels tegen het raam vliegen

Vogels kunnen geen glas zien. Vooral wanneer in de ruit een weerspiegeling van de lucht of van bomen te zien is, dan zien ze de glasplaat gewoonweg niet. Ook wanneer er twee ruiten tegenover elkaar zitten zoals bij een overkapping, dan denken ze dat de doorgang vrij is. Op het moment dat een vogel in paniek moet vluchten, bijvoorbeeld als er een kat aankomt, dan kiezen ze de kortste route. In die paniek zullen ze een glazen ruit niet herkennen. Met als gevolg dat ze er tegenaan vliegen.

 

Voorkomen dat vogels tegen het raam vliegen

Als je wilt voorkomen dat vogels tegen het raam vliegen, moet je eigenlijk de weerspiegeling voorkomen. Dat kan door de lamellen half dicht te houden, een vitrage voor het raam te hangen of te zorgen voor een onderbreking bijvoorbeeld door stickers.

Je kunt ook van de nood een deugd maken. Ga vogels voeren in de buurt van je raam. Niet te dichtbij natuurlijk, omdat de aanvliegroute wel op een veilige afstand moet blijven. Door een voederplek dicht bij je raam te maken, kun je ook heel mooi zien hoe de vogels eten. Zo kun je vetbollen kopen en aan haakjes met zuignappen hangen of strooivoer op de vensterbank leggen.

Verder helpt het om ‘s avonds het licht uit te doen als je weggaat en de gordijnen te sluiten. Mocht dat nog niet genoeg zijn dan bestaan er zelfs vogelvriendelijke ruiten met een speciale coating.

 

Hoe kun je een gewonde vogel helpen?

Stel dat er toch een vogel tegen de ruit is gevlogen. Hoe kun je die dan het best helpen? Laat de vogel vooral rustig liggen om bij te laten komen. Vaak hebben ze een flinke hersenschudding en zijn ze behoorlijk suf. Als de omgeving niet veilig is met roofvogels of katten in de buurt, dan kun je de gewonde vogel eventueel beschermen door er een wasmand of kartonnen doos over te plaatsen. Meestal is een vogel na een uurtje weer bijgekomen en fit genoeg om op z’n pootjes te staan.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.