Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Het roodborstje – symbool van de winter en nog veel meer

roodborstje

In de wintermaanden is het blad van de bomen en struiken. Misschien ligt er wel een dik pak sneeuw. Het roodborstje is dan een opvallende verschijning. De rode kleur steekt mooi af tegen de witte sneeuw en geeft het vogeltje iets aandoenlijks. Het roodborstje wordt vaak afgebeeld op winterse kaarten. Het is min of meer het symbool van de winter. Wat je misschien nog niet weet, is dat het roodborstje ook gekoppeld wordt aan tal van symbolieken.

Leefgebied roodborstje

Het roodborstje leeft van oorsprong in bosrijke gebieden. Daar leeft en eet hij het liefst op de grond. Tegenwoordig is het roodborstje ook steeds meer te zien in onze tuinen en is hij graag in de buurt van mensen. De officiële naam is Erithacus rubecula en het behoort tot de zangvogel familie Muscicapidae, wat letterlijk vliegenvangers betekent. Het roodborstje zingt in ieder geval mooi en melodieus en is dol op insecten en gedroogde meelwormen.

Europese tradities roodborstje

Volgens Europese tradities wordt het roodborstje geassocieerd met stormen. Het is ook de voorbode van de dood. Een roodborstje dat op het raam tikt, symboliseert de dood van een dierbare. De terugkeer van het roodborstje in het bos staat juist weer symbool voor de komst van de lente.

Roodborstje en de symboliek binnen het Christendom

Ook in christelijke legendes wordt ere en spirituele betekenis aan het roodborstje gegeven. Het zou een doorn van de kroon van Christus nemen en in zijn eigen borst drukken. Volgens sommigen wordt daarmee de rode kleur verklaart.

De Ieren koesteren het roodborstje

Net zoals andere Keltische stammen, koesteren de Ieren het roodborstje. Er is een legende dat het vogeltje vuur uit de hemel met zich meebrengt. Als je het vogeltje zou doden, dan zou je zelf ook gewond raken of je spullen zouden beschadigen.

Dromen over het roodborstje

Sinds mensenheugenis komen vogels voor in dromen. Doordat vogels wel kunnen vliegen en mensen niet, staan ze symbool voor spiritualiteit en balans. Wanneer je echter specifiek droomt over roodborstjes dan heb je een verlangen om te ontsnappen. Dat kan een situatie zijn, maar het kan ook een wens zijn om van een negatieve houding af te komen. Ze zouden geluk brengen, een mooie gedachte voor als je de volgende keer het strooivoer in je tuin strooit.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.