Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wat eten roodborstjes?

roodborstje winter

Roodborstjes zijn graag gezien, en nu de winter begint te naderen is de kans weer groter dat ze zich in je tuin laten zien. Hoewel ze een van de meest voorkomende vogels in de achtertuin zijn, bezoeken ze niet vaak vogelvoeders. Dus wat eten roodborstjes en hoe kan je voedzaam en aantrekkelijk voedsel voor roodborstjes aanbieden? 

Het beste voedsel om roodborstjes te voeren zijn wormen en kevers, maar ze genieten van veel meer dan dat. Lees verder om erachter te komen hoe je een heerlijk feestmaal kunt organiseren voor deze vriendelijke roodborstjes.

Natuurlijke voeding voor roodborstjes

Roodborstjes behoren tot de lijsterfamilie, nauw verwant aaan heremietlijsters, boslijsters en andere lijstersoorten. Net als de meeste andere lijsters, zijn roodborstjes omnivoren en hebben ze een breed, opportunistisch dieet dat verandert met de seizoenen, het leefgebied en de beschikbaarheid van verschillende voedselbronnen. Het typische dieet van een roodborstje bestaat uit 40 procent insecten en 60 procent fruit.

Hoe vinden roodborstjes wormen?

In het voorjaar en de vroege zomer eten roodborstjes meer weekdieren en insecten om voldoende calcium te leveren voor de vorming van eieren en eiwitten voor het voeden van hongerige jongen. In de late zomer en herfst zijn bessen en fruit overvloediger. In de winter eten roodborstjes al het voedsel dat ze kunnen vinden, waaronder vaak overgebleven fruit en bessen die nog aan planten hangen, of de vogels migreren naar waar voedselbronnen gemakkelijker beschikbaar zijn. 

Dit is een van de redenen waarom we in de winter vaker roodborstjes in de tuin kunnen spotten dan in de zomer. Het tijdstip van de dag waarop een roodborstje eet, is ook van invloed op het dieet van de vogel. Eerder op de dag, als de grond nog nat is, vinden deze vogels meer wormen en larven. Later op de dag eten roodborstjes meer bessen en fruit.

Wat kun je de roodborstjes in de tuin voeren?

Omdat roodborstjes niet veel voedsel eten dat gebruikelijk is in vogelvoeders, is het verstrekken van natuurlijke voedselbronnen de beste manier om deze vogels aan te trekken met smakelijke lekkernijen. Met het juiste voedsel zullen ze ook de vogelvoeders bezoeken, helemaal in de winter. Geef de vogels stukjes fruit, zoals appels en peren, evenals zachte rozijnen of bessen. Ook met wintervoer als verkruimelde vetblokken of vetbollen kan je de roodborstjes verleiden, daarnaast doen ze zich ook maar al te graag tegoed aan aan pinda’s, gepelde zonnebloempitten of gedroogde meelwormen.

Hoe kun je roodborstjes het beste voeren? 

Omdat dit grotere vogels zijn, voelen ze zich meer op hun gemak bij grotere voeders, en omdat ze in koppels kunnen reizen, is het het beste om voldoende ruimte te hebben voor roodborstjes om de voeders te bezoeken. Idealiter moeten voeders op of in de buurt van de grond worden geplaatst, omdat deze vogels comfortabeler op de grond foerageren. Een ander leuk alternatief is het ophangen van vogelvoerslingers aan de bomen of struiken in je tuin, je zult zien dat de roodborstjes dit ook zeer zullen waarderen.

Wat eten roodborstjes niet?

Hoewel er veel dingen zijn die roodborstjes in de tuin zullen eten, is het net zo belangrijk om op te weten welk voedsel ze niet zullen eten als jij ze graag in je tuin ziet. Roodborstjes eten niet veel zaden en zullen niet regelmatig vogelvoeders bezoeken die gemengd vogelzaad, gebroken maïs of hele pinda’s aanbieden. Ze kunnen dit voedsel in eerste instantie proberen, maar zullen waarschijnlijk niet terugkeren en pas terugkeren als er ander voedsel beschikbaar is. 

Roodborstjes eten een grote verscheidenheid aan voedsel, dus nu jij op de hoogte bent van het brede dieet van deze vogels, kan je de bovengenoemde soorten voedsel in je tuin aanbieden om het hele jaar door roodborstjes aan te trekken en ervan te genieten!

 

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 171 reviews.