Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Gedroogde meelwormen – Hype of gezond?

meelwormen

Je zult ze ongetwijfeld voorbij hebben zien komen op de diverse vogel- en dierensites. Gedroogde meelwormen zijn helemaal “in”. Geschikt voor pluimvee, vissen, reptielen en schildpadden klinkt het inderdaad als een bruikbaar alternatief voor de vele verschillende diervoeders. Maar hoe gezond zijn meelwormen voor vogels, en wat voor insect is het eigenlijk? 

In dit artikel gaan we in op de voedingswaarde van meelwormen voor vogels en hoe en wanneer je ze deze het beste kunt geven, en hoe je levende en gedroogde meelwormen het beste kunt bewaren..

Wat zijn meelwormen?

Ondanks hun naam zijn meelwormen niet echt wormen. Het zijn de larven van de meelworm kever (Tenebrio molitor), ook wel de darkling beetle genoemd. De meelwormen hebben een goudgele kleur en worden daarom ook wel goudlarven genoemd. De meeste meelwormen groeien tot 3 centimeter, voordat ze het popstadium van hun levenscyclus bereiken. Als larven zijn de meelwormen een geweldige bron van eiwitten die essentieel zijn voor de spierontwikkeling, vooral voor jonge vogels en jongen. De samenstelling van meelwormen is als volgt:

Vet 12,72%

Eiwit 20,27%

Vezel 3,2%

Vocht 62,44%

As 1.57

Ca, ppm 133

P, ppm 3345

CA/P-verhouding 0,040

Dark beetle

Zoals je hierboven af kunt lezen zijn de meelwormen rijk aan vet, eiwitten en vezels, ideaal voor vogels in de koude wintermaanden, maar ook wanneer vogels voorbereidingen treffen om eieren te leggen of hun kuikens voeren. Eieren leggen en jongen voeren is eiwit intensief.

Daarom is het ook aan te raden om in het voorjaar de frequentie van het voeren van meelwormen te verhogen. 

Meelwormen, hoewel voedzaam, zijn niet compleet. Meelwormen kunnen weinig calcium bevatten en zouden niet het enige voedsel moeten zijn dat je aan de vogels voert. Gedroogde meelwormen voor vogels werken goed in combinatie met gemengd vogelzaad. Het is het beste om de meelwormen in beperkte hoeveelheden aan te bieden. Zoals eerder vermeld, bevatten meelwormen een ton eiwit. Maar ze missen ook andere voedingsstoffen, zoals calcium, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van sterke botten. Voer uw vogels daarom niet alleen met meelwormen, maar met wat zaadmix en ander voedsel zoals fruit, noten en bessen.

Een keer per dag een vogelvoederhuisje vullen is genoeg om de tuinvogels te voeren zonder dat ze restjes achter laten die ongedierte kunnen aantrekken.

Naast vogels worden meelwormen ook gebruikt als huisdier voer voor vissen, reptielen en amfibieën en als aas bij het vissen. daarnaast komen er ook steeds meer meelwormen voor menselijke consumptie op de markt. Voer deze echter niet aan de vogeltjes, aangezien de kruiden en smaken giftig kunnen zijn voor vogels.

Welke vogels eten meelwormen?

Ongeveer 80% van de vogelfamilies eet insecten, en dat geldt ook voor meelwormen, aangezien de wormen de larven van insecten zijn. Maar toch genieten sommige vogelsoorten meer van meelwormen dan andere. Elke insectenetende vogel zal er dol op zijn. De meeste zangvogels zullen er ook van genieten, vooral wanneer ze hun jongen voeren. Het eiwit is essentieel voor hun groei. Vogels die meelwormen eten die je in je tuin kunt vinden, zijn onder meer; huismussen, merels, robins, spreeuwen, lijsters, merels, roodborstjes, boomklevers en winterkoninkjes. 

meelworm

Roodborstjes houden van gedroogde meelwormen.

Hoe voer je meelwormen aan vogels?

Vogels zijn dol op insecten en het toevoegen van meelwormen aan hun dieet is eenvoudiger dan je denkt.  Ze kunnen in levende of gedroogde vorm worden gevoerd. Levende insecten hebben natuurlijk de voorkeur, omdat ze veel sappiger en smakelijker zijn. De bewegingen van de meelworm zullen ook helpen om vogels aan te trekken.

Vogels eten soms niet meteen gedroogde meelwormen, maar je kunt de vogels verleiden om ze de gedroogde meelwormen te laten eten. Als je gedroogde meelwormen koopt, laat ze dan 20-60 minuten in warm water weken voordat je ze buiten zet, hierdoor hebben ze een hoog vochtgehalte. Dit maakt ze aantrekkelijker voor vogels en gemakkelijker te verteren – vooral voor jongere vogels. Laat de vochtige gedroogde meelwormen echter niet langer dan een dag of twee buiten staan en verschoon de feeders regelmatig.

Geduld is de sleutel

Het kan iets langer duren dan u had verwacht voordat vogels zich realiseren dat uw tuin hun nieuwe favoriete plek is en dat gedroogde meelwormen een nieuwe voedselbron zijn. Wees geduldig, lok vogels in je tuin met een mix van zaden en strooivoer of eventueel met levende meelwormen en laat gedroogde exemplaren in de buurt. Het enige dat nodig is, is dat één vogel zich realiseert dat ze eetbaar zijn en dan zullen de anderen snel volgen.

gedroogde meelwormen

Voedersystemen

Meelwormen kun je vrijwel in elk voedersysteem plaatsen. Ongeacht of je kiest voor een vogeltafel, grondbak, meelwormen voeder of een zaadvoeder, meelwormen gedroogd of levend, zijn eenvoudig in een voedersysteem te plaatsen. Je kunt ze zelfs als strooivoer in je tuin verspreiden. Houd er dan wel rekening mee dat je dan ook ander (niet gewenste) tuindieren als muizen, egels en ratten aan kunt trekken. Ruim daarom elke dag de overgebleven resten meelwormen op als je een (deels) betegelde tuin hebt.

Hoe bewaar je levende en gedroogde meelwormen?

Hoe je de meelwormen bewaart, hangt af van of ze gedroogd of levend zijn.Hieronder geven we een korte toelichting hoe je de gedroogde of levende meelwormen het beste kunt bewaren.

Gedroogde meelwormen

Als je gedroogde meelwormen kopen wilt, bewaar ze dan verzegeld in hun zak. Gedroogde meelwormen gaan erg lang mee als ze zonder luchtcirculatie worden bewaard. Eenmaal geopend kunnen gedroogde meelwormen ook langer in aparte containers worden bewaard. Wanneer je de gedroogde meelwormen wilt voeren kan je ze mengen met zaden, fruit of vetblok kruimels voor een evenwichtiger dieet voor de vogels in je tuin.

Levende meelwormen 

Levende meelwormen gaan vele maanden mee; je moet ze echter koel houden. Warme meelwormen zullen snel uitgroeien tot poppen en vervolgens tot kevers. Levende meelwormen voor vogels moeten in een koele, donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Hun groeisnelheid is afhankelijk van de temperatuur. 8-10 C is ideaal, en met voldoende voedsel zijn ze enkele maanden houdbaar. Bij 8 C zouden ze enkele weken nodig hebben om te groeien. Temperaturen onder de 5C zullen ze doden.

Voor het koelen kun je ze wat groter laten groeien door ze te voeren. Kleine schijfjes aardappel, verse wortelstukjes en kleine stukjes sinaasappelschil zijn perfect. Voeg nooit meer toe dan ze kunnen eten zodat het niet gaat schimmelen. Als het voedsel gaat schimmelen, gaan je meelwormen dood.

Het ideale huis voor meelwormen is een plastic bak ter grootte van een schoenendoos met een deksel. Prik heel kleine luchtgaatjes in de bovenkant. Het beste meelworm strooisel is tarwezemelen. Plaats de meelwormen in de container en voeg vervolgens voldoende tarwezemelen toe om de container voor de helft te vullen. Door veel luchtruimte tussen de meelwormen en het deksel te laten, wordt ontsnapping ontmoedigd.

Gedroogde meelwormen kopen bij The Bird Family®

Doordat gedroogde meelwormen het gemakkelijkst te bewaren zijn, hebben wij bij The Bird Family® gedroogde meelwormen van hoge kwaliteit in ons assortiment. Maar ook andere insecten, zoals de populaire Premium black Soldier Fly meelwormen zijn bij ons verkrijgbaar. 

Daarnaast kan je alle meelwormen bestellen in verschillende hoeveelheden. Onze eiwitrijke gedroogde meelwormen zijn te bestellen vanaf 500 gram tot elk gewenste hoeveelheid, makkelijk, snel en veilig online. Als je geen zin hebt om meelwormen te mengen met zaden en/of gedroogde vruchten kan je bij The Bird Family® ook terecht voor zaden mixen en strooivoer met meelwormen en pinda’s en vruchten, zo weet je zeker dat de vogeltjes in je tuin niets tekort komen!

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.