Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Welk voer geef je welk seizoen aan vogels?

pimpelmees en koolmees

iets is voor de winter. Niets is minder waar, het is prima om alle seizoenen voor aan te bieden voor vogels. Elk seizoen hebben vogels voor een ander doeleinde energie nodig en dus ook andere voedingsstoffen. In het najaar om reserves op te bouwen voor de winter en in de winter hebben ze vooral vet nodig om gezond te blijven. Terwijl ze in het voorjaar bouwstoffen nodig hebben om een nest te bouwen en hun jongen te voeren.

Vogels voelen zelf aan wanneer ze voldoende hebben gegeten en zullen zich dan ook niet overeten. Daarnaast leveren ze nooit om zelf op zoek te gaan naar voedsel, bijvoeren is dus prima. In dit artikel vertellen we je welk voedsel wanneer het best geschikt is voor deze gezellige beestjes. 

Vogels voeren in de lente

De lente is een drukke periode voor alle soorten vogels. Ze zoeken een partner, planten zich voort, bouwen een nest en moeten hun jongen voeden. Dit is juist het moment dat je vogels wil bijvoeden, dit kunnen ze goed gebruiken. Voor het harde werk hebben ze bouwstoffen nodig zoals eiwitten en kalk. Voeding waar dit in zit zijn insecten zoals wormen en rupsen. Dit kun je je bijvoorbeeld aanbieden in gedroogde vorm zoals meelwormen of in een mix als strooivoer. Let wel op met voer aanbieden zoals pinda’s, zaden of vetbollen. Dit is moeilijk te verteren voor de jonge vogels en is dus niet ideaal om in dit seizoen neer te leggen. 

Vogels voeren in de zomer

Net als in de lente is het in de zomer voor vogels belangrijk om eiwitrijk te eten. Vooral de jonge vogels kunnen dit goed gebruiken om aan te sterken voor de natuurlijke trektochten naar het zuiden. In de zomer is er vaak voldoende voedsel te vinden en hoef je dit ook niet per se aan te bieden. Wel kun je vogels een handje helpen door het vinden van insecten makkelijker te maken. Denk aan planten en bloemen waar insecten op afkomen in je tuin te plaatsen bijvoorbeeld. 

Vogels voeren in de herfst

In de herfst bewegen vogels zich minder ver van huis af en zoeken vooral een plek dichtbij waar voldoende voedsel te vinden is. Ze zullen dan ook gretig gebruik maken van het voedselaanbod dat je ze voorschotelt in de tuin of op het balkon. Vogels hebben in de herfst vooral behoefte aan vitaminerijk eten zoals bessen. Dit kun je aanbieden in een vogelvoederhuisje, let er wel op bij deze weersomstandigheden dat het voedsel niet bederft. 

Vogels voeren in de winter

De winter is de lastigste periode voor vogels om aan voldoende voedsel te komen. Zeker bij hele lage temperaturen of bij sneeuw wordt het vogels niet makkelijk gemaakt. De winter is dus de geschikte periode om bij te voeren. Vogels eten rond de winterperiode vaak twee keer per dag. In de ochtend om aan te sterken van de koude nacht en in de avond om voldoende reserves op te bouwen voor de nacht. Je kunt er dus voor kiezen om twee keer per dag voedsel te strooien of energierijk voedsel zoals vetbollen of een vogelvoeder slinger op te hangen.  

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.