Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Vitamines voor vogels

Pimpelmees vogelvoer

Vogels hebben, net als mensen, een goed uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Net zoals wij, hebben vogels verschillende vitamines nodig die een cruciale rol spelen in groei, verenkleed, metabolisme en een goede weerstand. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste vitamines voor vogels en ontdekken we in welk voer deze essentiële voedingsstoffen te vinden zijn.

Vitamine A voor een stralend verenkleed

Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van de ogen en het verenkleed van vogels. Het stimuleert de productie van pigmenten, die op hun beurt zorgen voor een mooie kleur en glans op de veren. Vitamine A is vooral te vinden in voer met een hoog gehalte aan bèta-caroteen, zoals wortels, zoete aardappelen en donkere bladgroenten.

Vitamine D voor sterke botten en eieren

Vitamine D is van vitaal belang voor de opname van calcium en fosfor, zowel voor mensen als voor vogels. Bij vogels zorgt het namelijk niet alleen voor sterke botten, maar ook voor stevige eierschalen. Hoewel vogels vitamine D uit zonlicht kunnen halen, is het ook aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis, eigeel en verrijkte granen. 

Vitamine E: antioxidanten voor de immuniteit

Vitamine E speelt een rol als antioxidant en is daarmee belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Zaden, noten en groene bladgroenten, zoals je in ons tuinvogelvoer vindt, zijn uitstekende bronnen van vitamine E en zijn dus essentieel om de vogels gezond te houden. 

Vitamine K voor bloedstolling en botgezondheid

Vitamine K is essentieel voor bloedstolling en botgezondheid. Dit is natuurlijk erg belangrijk om te kunnen herstellen van letsel en om een stevige botstructuur te hebben en houden. Door vogels groene bladgroenten, zoals boerenkool, spinazie en broccoli aan te bieden, help je ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine K binnenkrijgen.

Vitamine B-complex: energiewonder voor vogels

Het B-complex van vitamines, waaronder B1, B2, B6 en B12, is van vitaal belang voor de energiestofwisseling en het zenuwstelsel. Vogels hebben natuurlijk altijd voldoende energie nodig, vooral wanneer ze hele afstanden moeten vliegen. Wil je ze een beetje op weg helpen met energierijke voeding? Voeding bestaande uit volkoren granen, zaden, noten en peulvruchten is een uitstekende bron van B-vitamines voor vogels. Hang bijvoorbeeld een vogelvoerslinger met pinda’s in de tuin, of plaats een pot pindakaas voor tuinvogels.

Variatie voor een compleet dieet

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn deze vitamines allemaal even belangrijk voor het welzijn van de vogels in onze buurt. Daarom is het ook belangrijk dat ze een gevarieerd dieet kunnen volgen. Hieraan kan ook jij bijdragen door veel verschillende voedingsmiddelen aan te bieden. Om dit makkelijker te maken, hebben wij strooivoer waar van alles in vermengd zit. Van muesli voor de granen, tot pinda’s en meelwormen voor de nodige eiwitten. 

Door bewust te zijn van de vitamines die essentieel zijn voor vogels en door een breed scala aan vogelvoer aan te bieden, kun jij ook bijdragen aan het welzijn van de vogels. En als beloning, kan jij vervolgens volop genieten van alle gezonde, levendige vogels in jouw tuin en omgeving.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.