Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Snel te verwarren vogels en hoe je ze uit elkaar houdt

huismusje

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vogels, zowel binnen als buiten Nederland. Maar er zijn ook nogal wat soorten die veel op elkaar lijken en dus vaak met elkaar worden verward. In deze blog bekijken we een aantal van deze veel door elkaar gehaalde vogels, zodat jij de volgende keer precies weet welke soort het is.

1. Pimpelmees en koolmees

De pimpelmees en koolmees zijn twee vrolijke, kleine tuinvogels die vaak worden verward vanwege hun vergelijkbare kleurpatronen. Beide mezen zijn geel en blauw, maar de pimpelmees heeft een helderblauwe kap op zijn kop, terwijl de iets grotere koolmees een bijna zwarte kleur op zijn kop heeft. Daarnaast loopt de blauwe kleur bij de koolmees door van snavel tot nek, terwijl de pimpelmees echt een blauw rondje op zijn hoofd heeft. Dit geeft ons dan ook een leuk ezelsbruggetje: de vogel met het petje is het pimpelmeesje. Wil je graag meer meesjes in jouw tuin? Dan kan je het beste bijvoeren met bijvoorbeeld onze mezenbollen of strooivoer vol zaden en granen.

2. Merel en spreeuw

De merel en spreeuw worden vaak verward vanwege hun zwarte kleur en vergelijkbare grootte. De merel heeft een diepzwarte kleur met een oranje snavel en snavelring. De spreeuw heeft een iriserende glans op zijn verenkleed, met regenboogkleuren in de zon. In de winter is de spreeuw nog makkelijker te herkennen, vanwege de witte stippen die dan op het verenkleed verschijnen. Maar ook de vorm van de snavel verschilt, want de spreeuw heeft een veel spitsere snavel. Dit is ook logisch gezien het verschil in dieet van de vogels. Merels houden vooral van fruit, wormen en zaden, terwijl spreeuwen alleseters zijn en dus genieten van bessen, insecten en zelfs keukenrestjes. Beide vogels kunnen echter genieten van ons heerlijke strooivoer, met van alles erin.

3. Kraai, kauw en raaf

De kraai, kauw en raaf behoren allemaal tot de familie van de kraaiachtigen (Corvidae) en worden dan ook allemaal ‘kraai’ genoemd door veel mensen. Toch zijn het echt verschillende soorten vogels met elk hun eigen unieke kenmerken. Kraaien zijn over het algemeen groter, terwijl kauwen compacter en kleiner zijn en een grijze tint op hun kop hebben. De raven zijn echte reuzen in deze groep, met een imposante spanwijdte en een zware snavel. Bovendien zijn raven vaak te vinden in minder dichtbevolkte gebieden, terwijl kraaien en kauwen zich makkelijker aanpassen aan wat drukkere plekken. Wel zijn deze drie vogels allemaal tevreden met hetzelfde gevarieerde dieet, waaronder noten, fruit, en zelfs eieren. In goed tuinvogelvoer vind je alles wat deze dieren nodig hebben.

4. Verschillende soorten duiven

Duiven zijn een van de meest voorkomende vogelfamilies in steden en dorpen. Maar niet iedereen beseft dat er best veel verschillende soorten duiven zijn. De stadsduif is een veelvoorkomende duif met een grijs verenkleed en een kenmerkende vlek op hun hals. Deze zie je vooral veel in steden, waar ze soms behoorlijk wat overlast kunnen bezorgen. De houtduif daarentegen heeft een meer bruinige, aardse kleur en is vaak te vinden in bosrijke gebieden. Tortelduiven of de Turkse tortel, bekend om hun liefkozende gedrag, hebben een zachte, roze tint op hun borst en een duidelijke zwarte band om hun nek. Zij zijn vaak ook wat eleganter en slanker dan bijvoorbeeld de stadsduiven en zijn meestal in paartjes te vinden. Er zijn nog meer soorten duiven, maar deze drie soorten kom je het meeste tegen binnen Nederland. Wil je de duiven graag een handje helpen? Dan kan je het beste kiezen voor zaden en granen, zoals maïs, tarwe en gerst.

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.