Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Waarom dragen sommige vogels ringen?

Waarom dragen sommige vogels ringen?

Je zult vast wel eens een vogel hebben gezien met een gekleurd ringetje aan zijn poot. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom die vogels geringd zijn? Zijn ze weggevlogen uit een beschermde omgeving of heeft het een andere functie, wij leggen het je uit. 

Vogels ringen voor onderzoek

De voornaamste reden dat sommige vogels een ring dragen is voor onderzoek. Door vogels te ringen kunnen er gegevens van deze vogel verzamelt worden. Bijvoorbeeld de leeftijd van vogels, waar ze naartoe trekken en wat de overlevingskansen zijn. Door deze gegevens te verzamelen is de mens beter in staat om de vogels te beschermen. Ook kan er op tijd worden geconstateerd als er bijzondere veranderingen in gedrag van de vogels tot stand komt. Bijvoorbeeld door klimaatverandering, verandert aanbod van voedsel of het toenemen van prooijen. Eventueel kunnen er dan acties uitgezet worden om de vogels een hogere overlevingskans te bieden. 

Hoe worden vogels geringd

Vogels worden geringd als ze nog jong zijn. De pootjes moeten volgroeid zijn zodat de ring geen schade kan aanrichten aan de vogel. Wel moet het zo vroeg gebeuren dat de vogel nog niet kan vliegen. Er zal dus vrijwel altijd geringd worden in het broedseizoen. Dit maakt het ook lastig omdat er dan extra voorzichtig met de vogels omgegaan moet worden om de vogels, moeder en omgeving niet te verstoren. Er wordt vaak met drie personen geringd om het zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. De een onderzoekt de vogel, de ander ringt voorzichtig de vogel en de laatste noteert alle gegevens.


Vogel ring aflezen

Mocht je ooit een levende of dode vogel zien die geringd is probeer dan altijd de ringcode te lezen. Deze gegevens kunt u dan online doorgeven aan het vogeltrekstation. Zij verzamelen alle gegevens en kunnen hiermee weer verder onderzoek doen. 

Een ideale manier om vogels van dichtbij te bekijken is met een raamvoederhuisje bijvoorbeeld. Zo kun je de vogels van dichtbij zien zonder ze af te schrikken. In de winter kunnen vogels wat meer voeding en vette producten gebruiken. Wil je de vogels dichtbij voeren dan kun je vetbollen of een pindaslinger ophangen. Zo kun je genieten van de vogels, ze bijvoeren en wie weet spot je wel een geringde vogel. 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.