Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Meest voorkomende vogels in je tuin

Drie mussen op een rij

De ene tuin is de andere niet, en de ene plaats is de andere niet. Per tuin en per regio komen bepaalde vogelsoorten meer of juist minder vaak voor. Woon je bijvoorbeeld op het platteland, dan zul je andere vogels rondom je huis hebben, dan wanneer je in een stad bij de kust woont. Toch zijn er vogelsoorten die in het hele land veel voorkomen. We pikken er vijf uit.

pimpelmees en koolmees
pimpelmees (links) en koolmees (rechts)

Koolmees en pimpelmees

Beiden behoren tot de mezenfamilie, zijn dol op meesbollen en lijken ook qua kleuren op elkaar. Toch zijn er wel verschillen. De koolmees, officieel Parus Major, komt van oorsprong vooral in bosrijke gebieden voor. Het beste nieuws over deze vogels is echter dat de koolmees dol is op de eikenprocessierups. Het beste en meest natuurlijke bestrijdingsmiddel van die rups waar we niet zo van houden.

Het aantal pimpelmezen in Nederland neemt toe. De vogel staat bekend als slimme vogel, weet gemakkelijk voedsel te vinden en kan relatief oud worden. Acht jaar is geen uitzondering. Ze verblijven graag in het bos, maar ook in tuinen waar veel groen is. Ze eten graag bladluis, waardoor fruittelers ze met plezier ontvangen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

spreeuw
spreeuw met zijn opvallende witte spikkels

Merel en spreeuw

De merel en spreeuw staan al jaren in de top 10 van meest voorkomende tuinvogels. De volgorde wil nog wel eens variëren, maar ze staan er altijd in. In Nederlands zijn er naar schatting zo’n 650.000 -1.100.000 merels. Het aantal neemt helaas wel elk jaar af. De belangrijkste reden hiervoor is een virus dat door muggen is overgebracht. Daarnaast kan de merel ook steeds minder wormen vinden voor de jongen.

De spreeuw doet in eerste instantie aan een vrouwtjesmerel denken. Je herkent hem aan de witte spikkels. Het is een luidruchtige tuinvogel. Je hebt hem ongetwijfeld eens gehoord. En wat verder echt indrukwekkend is, zijn de opvallende luchtfiguren die spreeuwenzwermen kunnen maken. Een supermooi schouwspel om naar te kijken.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

gewone huismus
de gewone huismus

De ‘gewone’ huismus

De naam van deze vogel wordt nog wel eens denigrerend gebruikt. Zonde, want het is een echte mensenvriend. Er zijn zo’n 600.000 -1.000.000 mussen in Nederland. Het liefst heeft de mus ouderwetse daken om te kunnen broeden. Van volle woonwijken wordt hij niet zo blij. Voor wat betreft het voer, eet de mus het liefst broodkruimels, zaden, zonnepitten en pinda’s voor vogels.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.