Zo in het najaar neemt het aanbod verse wormen snel af. Vogels krijgen steeds meer moeite om een lekker hapje uit de grond te krijgen. Gedroogde meelwormen zijn dan een goed alternatief. Je voert ze gemakkelijk op een droog plekje en ze zijn lang te bewaren. Maar wist je dat de naam eigenlijk heel verwarrend is. Gedroogde meelwormen zijn namelijk helemaal geen wormen, het zijn larven.
Meelwormen zitten bomvol eiwitten
De gedroogde meelworm zoals wij die kennen, zijn eigenlijk larven van de meeltor, een kleine zwarte kever. Ze worden in Europa en Azië gekweekt als voeding voor vogels en verschillende huisdieren. De larven worden op een plantaardige voedingsbodem zoals graanmeel opgekweekt. Net voordat ze gaan verpoppen, worden ze gedroogd door middel van microgolven. Handig want daardoor blijven ze lang houdbaar en blijft de voedingswaarde behouden. Gedroogde meelwormen zitten bomvol eiwitten. De roodborst, pimpelmees, boomkruiper en winterkoning zijn er dol op.
Het is nu niet nodig, maar eventueel kun je de meelwormen in het voorjaar even laten weken in warm water. Op die manier krijgen de vogels extra vocht binnen en zijn ze gemakkelijker te eten door de jonge vogels. Handig om te onthouden.
Hoe kun je meelwormen het beste voeren
Wanneer je meelwormen gaat voeren, kun je dit het beste elke dag op een vaste tijd doen. Na een tijdje zullen de roodborstje en mezen je waarschijnlijk al op zitten te wachten. Sommige mensen lukt het zelfs om de vogels uit de hand te laten eten. Leg daarvoor een paar meelwormen op je hand en wacht rustig af. Blijf geduldig zitten of staan en kijk of de mezen naar je toe komen. Wie weet….
Mocht je daar geen zin in hebben, dan kun je de meelwormen ook heel goed verwerken in zelfgemaakte vetbollen. Stop een paar gedroogde meelwormen tussen het strooivoer en maak er een mooie bol van.