Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Uitkijken naar de buizerd in het najaar

buizerd

De buizerd is een beschermde roofvogel. Buizerds zijn behoorlijk gevarieerd van kleur en tekening, van wit tot donkerbruin. En ze worden steeds meer in Nederland gezien, heel soms zelfs in tuinen. Handig om te weten als je net vogelvoer hebt opgehangen.

Opvallende hoge vlieger

Het meest opvallende aan de buizerd is, dat deze enorm hoog kan vliegen. Tot wel 7 kilometer hoogte is geen uitzondering. Dit hebben wetenschappers gemeten aan de hand van GPS zendertjes.

Je ziet de buizerd vooral vaak in open land. Daar voelt hij zich thuis. Zittend op een hoge paal of op een verkeersbord aan de zijkant van de snelweg. Of in de buurt van houtwallen en bosjes. Ze maken hun nesten het liefst in een rustig deel van het bos, met een mooi open stuk land in de buurt om te gaan jagen. Je ziet ze dan hoog cirkelend in de lucht, spelend met de thermiek op zoek naar een prooi. Hun vleugels houden ze daarbij in een soort ondiepe v-vorm.

Vogels voeren in het najaar

In oktober en november zul je de buizerd steeds meer zien. Ze trekken dan naar de zuidoostelijke helft van Nederland. Je ziet ze vooral vliegen bij oostenwind en veel thermiek. De buizerd is een beschermde inheemse diersoort. Die bescherming is geregeld in de Europese Vogelrichtlijn. Op deze lijst staan overigens ook veel alledaagse tuinvogels zoals de gele kwikstaart, koolmees, sijs, heggemus en groenling. Strooi dus gerust wat extra strooivoer en hangen mezenbollen op. Zo kun je een klein beetje meehelpen aan de bescherming. Dat hebben ze wel verdiend.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.