Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

In Mei leggen alle vogels een ei

vogel nest

“In mei leggen alle vogels een ei” is een bekend Nederlands gezegde. Het wordt vooral in de drukke zomermaanden nog volop gebruikt. Maar klopt dit gezegde eigenlijk wel? In dit artikel gaan we in op de oorsprong, de betekenis van dit gezegde, en of het eigenlijk wel klopt.

Oorsprong

De oorsprong van het gezegde “in mei leggen alle vogels een ei” is niet precies bekend, maar het is wel een oude uitspraak die al eeuwenlang in Nederland en andere Europese landen wordt gebruikt. Het gezegde is waarschijnlijk ontstaan omdat mei een belangrijke maand is voor het broedseizoen van veel vogelsoorten.

In de lente worden de dagen langer en warmer, waardoor er meer voedsel beschikbaar komt en er gunstigere omstandigheden ontstaan voor vogels om te broeden. In mei komen veel insecten tevoorschijn, die als voedsel dienen voor insectenetende vogels. Daarnaast zijn er in mei ook veel zaden en bessen beschikbaar, waardoor ook zaadetende vogels goed kunnen gedijen.

Het is dan ook begrijpelijk dat mei een belangrijke maand is voor vogels om eieren te leggen en jongen groot te brengen. Het gezegde “in mei leggen alle vogels een ei” is dan ook ontstaan omdat mei zo’n drukke periode is voor het broedseizoen van vogels.

Andere Europese landen

Het gezegde wordt niet alleen in Nederland gebruikt, maar ook in andere Europese landen, zoals Duitsland (“Im Mai legen alle Vögel ein Ei”), Frankrijk (“En mai, chaque oiseau pond son œuf”) en Engeland (“April showers bring May flowers” – hoewel dit gezegde zich meer richt op de bloei van planten in plaats van het broedseizoen van vogels).

Leggen alle vogels daadwerkelijk een ei in Mei?

Het gezegde “in mei leggen alle vogels een ei” bestaat al lange tijd en is waarschijnlijk ontstaan omdat mei inderdaad een drukke periode is voor vogels wat betreft het leggen van eieren. Het is echter niet zo dat alle vogels in deze maand eieren leggen. Sommige vogels beginnen al eerder in het voorjaar met het leggen van eieren, terwijl anderen pas later in het seizoen beginnen.

Bovendien zijn er ook vogels die in de zomer eieren leggen, of zelfs in de winter. Het legseizoen van vogels wordt bepaald door een combinatie van factoren, waaronder de beschikbaarheid van voedsel, de lengte van de dag en de temperatuur. In de lente en zomer is er meer voedsel beschikbaar voor vogels, waardoor ze in staat zijn om eieren te leggen en jongen groot te brengen. 

In de winter zijn er minder voedselbronnen beschikbaar en is het moeilijker voor vogels om te overleven, waardoor de meeste soorten niet in deze periode eieren leggen. Je kunt de vogels in de winter uiteraard een handje helpen door de tuinvogeltjes bijvoorbeeld bij te voeren met een mezenbol, of gedroogde meelwormen of een pindaslinger. Je kunt deze ook in bulk bestellen bij onze vogelvoer groothandel.

Betekenis

 

 

Het gezegde “In mei leggen alle vogels een ei” is dus niet helemaal waar, maar het is wel begrijpelijk waarom het zo’n populaire uitspraak is geworden. Mei is een belangrijke maand voor het legseizoen van vogels en er zijn veel soorten die in deze periode eieren leggen. Het gezegde is dan ook vooral bedoeld als een algemene uitspraak over de lente en het begin van het broedseizoen.

Het gezegde kan ook figuurlijk worden gebruikt om aan te geven dat er in een bepaalde periode van het jaar veel activiteit of productiviteit te verwachten is. Bijvoorbeeld: “In de zomer is het altijd druk in de horeca, want dan komen alle toeristen. In die maanden leggen alle vogels een ei.”

Daarnaast kan het gezegde ook worden gebruikt om aan te geven dat bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen periodiek terugkeren, zoals het broedseizoen van vogels elk jaar in mei. Bijvoorbeeld: “Elk jaar in november komen alle politieke partijen bijeen voor de begrotingsbesprekingen. Het is net als in mei, wanneer alle vogels een ei leggen.”

In essentie staat het gezegde dus voor de start van een vruchtbare en productieve periode, waarbij de natuur ontwaakt en er veel nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan.

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.