Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

De Nationale Tuinvogeltelling

Tuinvogeltelling

Elk jaar, in het hartje van de winter, roept de Nationale Tuinvogeltelling natuurliefhebbers op om een uur lang de vogels in hun tuin te tellen en de getelde aantallen door te geven. Deze jaarlijkse telling, georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland, is een unieke manier om meer te leren over de vele vogels die onze tuinen bezoeken. In deze blog leggen we meer uit over dit boeiende evenement en over hoe ook jij kan bijdragen aan onze kennis van vogels en hun behoud.

Een nationale samenkomst van vogeltellers

De Nationale Tuinvogeltelling, die ook deze winter weer plaatsvindt in het laatste weekend van januari, mobiliseert duizenden deelnemers in heel Nederland. Het doel is simpel: observeer gedurende één uur de vogels in je tuin en noteer de soorten die je ziet en de aantallen per soort. Deze gezamenlijke inspanning van mensen door het hele land biedt waardevolle gegevens over de leefgebieden, bevolkingen en verspreiding van tuinvogels, wat op zijn beurt helpt bij het identificeren van trends en het nemen van de juiste conservatiemaatregelen.

Hoe doe je mee?

Deelnemen aan de Nationale Tuinvogeltelling is erg leuk en super simpel. Tel gedurende één uur op een zelfgekozen moment tijdens het laatste weekend van januari alle vogels in je tuin. Noteer het hoogste aantal vogels van elke soort die je tegelijkertijd ziet. Vervolgens geef je jouw telling door op de website of via de app van de Nationale Tuinvogeltelling. Hierdoor draag je niet alleen bij aan een nationale database, maar ontdek je ook wat voor vogels er in jouw omgeving voorkomen.

De betekenis van de tuinvogeltelling

De gegevens die worden verzameld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling zijn van onschatbare waarde voor wetenschappers en natuurbeschermers. Het biedt inzicht in de gezondheid van vogelpopulaties, de effecten van verstedelijking en klimaatverandering, en het succes van conservatie-inspanningen. Bovendien maakt het evenement de deelnemers bewuster van de vogels in hun directe omgeving en hun rol bij het behoud van hun leefgebied.

Vogels voeren tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

In de winter zijn er veel mensen die de vogels in hun tuin een handje helpen door bij te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door vetbollen en vogelvoerslingers op te hangen in je tuin of op je balkon. Als je mee wilt doen aan de Nationale Tuinvogeltelling, is het aan te raden om ook een voederhuisje met zaden, noten en gedroogde insecten zoals meelwormen te plaatsen. Hierdoor wordt je tuin extra gastvrij voor de vogels en kan je nog meer vogels ontdekken. Daarnaast draag je natuurlijk ook bij aan het welzijn van de gevederde vrienden in je tuin.

Een telling van verbinding

Al met al is de Nationale Tuinvogeltelling dus niet alleen een telling van veren en snavels; het is een evenement van verbinding. Het verbindt mensen met de natuur in hun directe omgeving en biedt meteen een mooie kans om bij te dragen aan het welzijn van de vogels. Of je nu een ervaren vogelspotter bent of nog maar net begint, deze jaarlijkse telling herinnert ons eraan dat de schoonheid van de natuur vaak binnen handbereik ligt, recht in onze achtertuinen. 

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.