Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Welke vogelvoer kun je in de zomer aanbieden?

vogelvoer

Tijdens de zomermaanden hebben tuinvogels vaak behoefte aan extra voeding om hun energieniveaus op peil te houden en zich voor te bereiden op broedseizoenen en migratie. Het aanbieden van geschikte voedingsmiddelen is een geweldige manier om tuinvogels aan te trekken en te ondersteunen. In dit artikel bespreken we welke voedingsmiddelen geschikt zijn om aan te bieden tijdens de zomer, zoals fruit, bessen en nectar, en welke vogelsoorten hiervan kunnen profiteren.

Tuinvogels zijn gek op fruit

Fruit is een favoriete lekkernij voor veel tuinvogels. Rijp, sappig fruit is een goede bron van vocht en voedingsstoffen. Bied stukjes appel, peer, sinaasappel, perzik of banaan aan op voederplateaus of hangende voederbakjes. Zorg ervoor dat je het fruit regelmatig vervangt om bederf te voorkomen. Merels, lijsters, spreeuwen en vinken zijn enkele vogelsoorten die dol zijn op fruit.

Bessen, de ideale voedselbron in de zomer

Bessen zijn overvloedig beschikbaar tijdens de zomer en vormen een belangrijke voedselbron voor veel vogelsoorten. Plant struiken in je tuin zoals vlierbessen, bramen, frambozen of bosbessen om vogels aan te trekken. Als je deze struiken niet hebt, kun je bessen kopen en aanbieden op voederplateaus. Merels, lijsters, roodborstjes en winterkoninkjes zullen graag genieten van deze smakelijke traktatie.

vogelvoer

Maak een nectar oplossing

Voor nectarminnende vogels, zoals kolibries en sommige soorten zangvogels, is het aanbieden van nectar essentieel. Maak een nectaroplossing door één deel suiker op te lossen in vier delen water. Zorg ervoor dat de nectaroplossing is afgekoeld voordat je deze aanbiedt in speciale kolibrievoeders of kleine schaaltjes. Vermijd het gebruik van honing, omdat dit schadelijk kan zijn voor vogels. Hang de nectarvoeders op een schaduwrijke plek en reinig ze regelmatig om schimmelgroei te voorkomen.

Zaden en noten

Zaden en noten zijn altijd een populaire keuze voor vogelvoeding. Bied strooivoer of een mengsel van zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, maïs en gehakte noten aan in voederbakjes of vogelvoeders. Deze zaden trekken een breed scala aan kleine tuinvogeltjes aan, waaronder vinken, mussen, mezen en spechten. Zorg ervoor dat de zaden vers zijn en houd de voederbakjes schoon en gevuld.

Insecten voor de eiwitten

Tijdens de zomermaanden hebben vogels, vooral jonge vogels, vaak behoefte aan eiwitten, die ze vinden in insecten. Door insecten aan te bieden, help je vogels aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Je kunt gedroogde meelwormen kopen en deze aanbieden in speciale voederbakjes. Je kunt ook overwegen om een insectenhotel of een composthoop in je tuin te plaatsen om natuurlijke insectenpopulaties aan te trekken. Mezen, roodborstjes, zwaluwen en winterkoninkjes zullen dankbaar zijn voor de extra voedselbron.

Vetbollen en vogelpindakaas

Mezenbollen en vogelpindakaas zijn uitmuntende energierijke voedingsmiddelen voor tuinvogels. Je kunt kant-en-klare vetbollen kopen of zelf vetbollen maken door gesmolten vet of reuzel te mengen met zaden, noten en rozijnen. Hang de vetbollen op in speciale houders of gebruik pindakaas met een hoog gehalte aan pinda’s, zonder toegevoegde suiker of zout. Zorg ervoor dat de pindakaas geschikt is voor vogels en gebruik speciale vogelpindakaashouders om verstrikking te voorkomen. Mezen, spechten, boomklevers en mussen zullen smullen van deze energierijke traktaties.

Vergeet ook het water niet!

Naast voedsel is water van cruciaal belang voor vogels, vooral tijdens de zomerhitte. Bied een ondiep vogelbadje aan met vers water op een schaduwrijke plek in je tuin. Zorg ervoor dat het vogelbad regelmatig wordt bijgevuld en schoongemaakt. Vogels kunnen niet alleen drinken uit het vogelbad, maar ook badderen om hun verenkleed schoon en gezond te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende vogelsoorten verschillende voedingsbehoeften hebben. Door een diversiteit aan voedingsmiddelen aan te bieden, trek je een breed scala aan vogels aan. Houd er ook rekening mee dat voedselaanbod kan variëren afhankelijk van de regio en de specifieke vogelsoorten in jouw omgeving.

Het aanbieden van geschikte voedingsmiddelen aan tuinvogels tijdens de zomer is een prachtige manier om deze gevleugelde bezoekers aan te trekken en te ondersteunen. Door fruit, bessen, nectar, zaden, noten, insecten en water aan te bieden, creëer je een diverse voedselbron die tegemoet komt aan de behoeften van verschillende vogelsoorten. Geniet van het observeren van vogels in je tuin terwijl ze genieten van de zomerse lekkernijen die je voor hen hebt klaargezet.

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.