Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Wanneer kun je het beste vogels spotten?

tuinvogelvoer

Als vogelliefhebber is het belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om vogels te spotten. Door te weten wanneer en waar je moet kijken, kun je gemakkelijker verschillende vogelsoorten vinden en hun gedrag observeren. In dit artikel bespreken we de beste tijden van de dag om vogels te spotten en wat je moet weten over het gedrag van vogels.

Beste tijden van de dag om vogels te spotten

Net als mensen hebben vogels ook dagelijkse activiteiten. Door te leren over de gedragspatronen van vogels, kunnen vogelaars bepalen wanneer ze de beste kans hebben om vogels te spotten.

Voeder- en drinktijden 

Vogels brengen het grootste deel van hun tijd door met foerageren. Een van de meest actieve voedertijden is ‘s morgens vroeg wanneer insecten opwarmen en insectenetende vogels gemakkelijker kunnen foerageren. Tijdens de late avond tanken vogels bij voor de nacht. Vogelaars kunnen dus het beste ‘s ochtends en ‘s avonds op zoek gaan naar voedende vogels.

Tijdens de lente en zomer zingen vogels vaak in de vroege ochtend wanneer de geluiden verder reiken en er mogelijk minder achtergrondgeluid is. Vogelaars die ‘s ochtends vroeg op pad gaan, hebben dus een betere kans om vogels te vinden en te identificeren aan de hand van hun gezang.

Vogels drinken op elk moment van de dag, maar ze bezoeken vogelbaden en andere waterbronnen vaker op het heetst van de dag. Vogelaars kunnen deze drinkmomenten benutten om vogels te spotten terwijl ze drinken en eten.

gedroogde insecten

De beste tijden van het jaar om vogels te spotten

Als vogelliefhebber kun je het hele jaar door vogels spotten, maar er zijn bepaalde tijden van het jaar die productiever zijn dan andere voor het zien van een breed scala aan soorten. Hieronder zijn de drie beste tijden van het jaar om vogels te zien.

Trek

Lente- en herfsttrek zijn twee van de beste tijden om veel vogels te zien. Tijdens de migratie verzamelen kuddedieren zich in grote groepen die gemakkelijker te zien zijn. Vogelaars kunnen ook worden getrakteerd op zwervende vogels die langs hun trekroutes gedesoriënteerd zijn geraakt. Afhankelijk van de individuele route van een soort, kan een vogel pauzeren tussen zijn broed- en overwinteringsgebieden in gebieden die hem zeer toegankelijk maken voor vogelaars ver buiten de typische gebieden van de vogel.

Broedseizoen

Hoewel vogels tijdens het broedseizoen meer teruggetrokken kunnen zijn, hebben broedvogels een helderder verenkleed en actiever gedrag om territoria op te eisen en partners aan te trekken, waardoor ze gemakkelijker te identificeren zijn. 

Wintermigratie

Tijdens de wintermaanden migreren veel vogelsoorten naar het zuiden, waardoor ze gemakkelijk in de leefgebieden van vogelaars terechtkomen, wat unieke kansen biedt om soorten te zien die anders misschien buiten bereik zouden zijn. 

voederhuisje

Vogels spotten in je tuin

Een gemakkelijke manier om vogels te spotten is door ze in je eigen tuin aan te trekken met voer. Het bijvoeren van vogels kan een verschil maken in hoe vaak en hoeveel vogels je ziet. Vogels zijn slim en hebben geleerd waar voedselbronnen te vinden zijn. Door ze tuinvogelvoer te voeren en voederhuisjes in je tuin te plaatsen, creëer je een veilige en aantrekkelijke omgeving voor vogels om te bezoeken. 

Naast het bijvoeren van vogels, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je tuin voldoende beschutting en water heeft om de vogels aan te trekken en te behouden. Bovendien is het essentieel om ervoor te zorgen dat je verschillende soorten vogelvoer als pindakaas tuinvogels, gedroogde meelwormen, fruit, noten of black soldier fly meelwormen aanbiedt van hoge kwaliteit en geschikt is voor de soorten vogels in jouw omgeving. 

Het bijvoeren van vogels kan niet alleen leiden tot een grotere verscheidenheid aan vogels in je tuin, maar het is ook een geweldige manier om van dichtbij te genieten van het gedrag en de gewoonten van je gevleugelde vriendjes. 

 

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.