Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

Een zomer vol vogelpret in je tuin

tuinvogels

De zomer is voor vogels een levendige en enerverende tijd, vol broedactiviteiten, territoriumdrift en genieten van het warme weer. In deze blog duiken we dieper in wat onze gevleugelde vriendjes allemaal uitspoken tijdens de zomermaanden. We kijken naar hun fascinerende seizoensgebonden gedrag rond nestelen, voortplanting en voedsel zoeken. Ook bespreken we uitgebreid hoe we vogels kunnen helpen door ze te voorzien van voedsel, water en broedgelegenheid.

Het broedseizoen: een periode van nestelen en nieuw leven

Het broedseizoen is hét hoogtepunt van de zomer voor vogels, wanneer ze zich richten op het stichten van nageslacht. Vanaf april zijn vogels druk in de weer met baltsgedrag en het bouwen van nesten door takjes, mos, veren en ander materiaal te verzamelen. Verschillende soorten hebben een voorkeur voor specifieke locaties, van holtes in bomen tot dichte struiken. Nadat het nest klaar is worden de eitjes gelegd, uitgebroed en komen de jongen uit. De pas uit het ei gekropen vogelkuikens zijn afhankelijk van hun ouders voor voeding en bescherming. De oudervogels foerageren dag en nacht om de hongerige monden te vullen met insecten, zaden en andere voedzame snacks.

Territoriumdrift en vogelgezang

Het broedseizoen gaat gepaard met felle territoriumdrift bij vogels. Mannetjes verdedigen hun broedplaats en de omringende foerageergebieden agressief tegen indringers. Dit doen ze niet alleen met fysiek vertoon, maar vooral ook met luide vocalisaties om rivalen af te schrikken. Met name zangvogels laten zich enthousiast horen met complexe liedjes om vrouwtjes te lokken en hun territorium af te bakenen. Vogelgezang speelt dus een cruciale rol bij de voortplanting en paarvorming in het broedseizoen.

Voedselvoorziening in warme maanden

De intensieve inspanningen rond het broedproces en het grootbrengen van jongen vergen veel energie van vogels. Ze hebben in de zomermaanden behoefte aan voedzaam en eiwitrijk voedsel om in deze verhoogde metabolische activiteit te voorzien. Wij kunnen helpen door energieke voedertraktaties te bieden, zoals een pindakaaspot voor vogels gevuld met calorierijke pindakaas. Ook kunnen we insectenrijke lekkernijen als gedroogde meelwormen neerleggen op voederplekken. Een mezenbol bevat eveneens belangrijke voedingsstoffen om de vogels van energie te voorzien. Je kunt al deze producten voordelig kopen bij een vogelvoer groothandel.

vogelvoer

Tijd voor een frisse duik

Naast voedsel is ook freshen-up tijd belangrijk voor vogels in de zomer. Baden en wassen is essentieel voor vogels om hun verenkleed schoon en waterdicht te houden voor optimale isolatie en vliegvermogen. In de warme maanden nemen ze dan ook graag een verfrissende duik in ondiep water. We kunnen helpen door watervoorzieningen aan te leggen, zoals een wildlife vijver of badjes met vers drinkwater. Grote watervogels als eenden en ganzen genieten juist van dieper water om lekker in te badderen en te dobberen.

Nestkastjes bieden broedgelegenheid

Het ophangen van nestkastjes is een effectieve manier om broedende vogels te ondersteunen door ze geschikte broedplaatsen te bieden. In nestkastjes zijn vogels ook beter beschermd tegen predatoren dan in een natuurlijk nest. Verschillende vogelsoorten hebben andere preferences qua type, grootte en vlieggat. Door te variëren in het aanbod, kan je diverse vogels van een broedplek voorzien. Controleer de nestkasten regelmatig op ongewenste bezoekers en verwijder oude nesten na het broedseizoen om parasieten te voorkomen.

nestkastje

Trekgedrag van zomergasten

De zomer is ook de tijd waarin veel trekvogels uit warmere oorden arriveren voor een bezoek aan onze contreien. Hou daarom in deze maanden de spotvogel gids bij de hand, want je hebt kans op waarnemingen van bijzondere soorten zoals de nachtegaal en koekoek. Ook steltlopers als grutto’s en kieviten zijn doortrekkende zomergasten, die uitrusten en foerageren op stranden en in wetlands om aan te sterken voor hun lange reis. We kunnen deze trekkende vogels ondersteunen door ze geschikte voedsel plekken en rustgebieden te bieden.

Geniet van vogels spotten en fotograferen

De zomermaanden bieden eindeloze kansen voor vogelaars en natuurfotografen om hun hart op te halen. Tuinen wemelen van bedrijvigheid rond nesten, jongen en voederplekken. Ideaal voor mooie actiebeelden van vogels! Maak bijvoorbeeld foto’s en video’s van ouders die voedsel aanvliegen voor hun jongen of vogels die genietend een verfrissend bad nemen. Doe dit wel op een ethische en respectvolle manier, zonder vogels te verstoren in hun natuurlijke gedrag.

Vogelwelzijn en natuurbescherming

Bij het observeren van vogels in de broedtijd is het ook belangrijk om hun welzijn in het oog te houden. Voorkom verstoring van nesten door te veel nabijheid en biedt nesten waar mogelijk beschutting. Gebruik geen insecticiden in je tuin die de voedselvoorziening van insecteneters schaden. En help vogels uiteindelijk te overleven door hun natuurlijke leefgebieden te beschermen, ontbossing tegen te gaan en klimaatverandering aan te pakken.

Conclusie

De zomer staat voor vogels in het teken van nestelen, zang en het grootbrengen van jongen. Het is een unieke tijd om vogels en hun fascinerende gedrag en ecologie te observeren. Door goede broed- en voedselvoorziening kunnen we de vogels actief ondersteunen tijdens deze enerverende en veeleisende periode. Laten we samen zorgen voor een vogel-, natuur- en diervriendelijke zomer!

De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.