Alles uit eigen voorraad leverbaar
✅ Beoordeeld met een 9.7
✅ Top service
✅ Gratis verzending NL/BE vanaf €35

De veelzijdigheid van een mezenbol

Hoe kies je de beste vetbollen voor vogels uit?

De dagen worden korter, de temperatuur begint te dalen. Het is zover, de herfst is begonnen. Langzaamaan gaan we ons voorbereiden op de winter. De koude helft van het jaar. Niet alleen voor ons, maar ook voor de dieren om ons heen. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen de behoefte hebben om de vogels te helpen met wat extra voer. En hoe kan dat nou beter dan met de topper onder het vogelvoer; met meesbollen.

Vogelvoer gevormd tot een bol

Doordat er in de natuur steeds minder te vinden is, gaan vogels op zoek naar anders voedselbronnen. Ze zullen dan ook dankbaar gebruik maken van de mezenbollen in onze tuinen en op onze balkons.

Waaruit bestaat een mezenbol?

Mezenbollen worden ook wel meesbollen genoemd en ook wel vetbollen. Uit die laatste benaming kun je al afleiden wat het hoofdingrediënt van zo’n bol is. Het bestaat vooral uit natuurlijke vetten. Met de energie die een vogel uit dat vet krijgt, kan het zichzelf gemakkelijk(er) warm houden. Wel net zo prettig in de koude herfst- en wintermaanden.

Verder zijn mezenbollen altijd voorzien van verschillende soorten zaden en granen. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloempitten en pinda’s, maar ook vruchten of soms insecten kunnen in mezenbollen verwerkt zitten. Wat de samenstelling ook precies is, het is altijd een dankbaar bolletje krachtvoer.

Hoe geef je mezenbollen het best?

De meest ideale manier is om mezenbollen op te hangen. Dit is voor de vogels die je trekt het meest natuurgetrouw. De koolmezen, pimpelmezen en staartmezen hebben er geen enkele moeite mee om op de kop te hangen. Voor de andere vogels die liever op de grond scharrelen, kun je een paar stukjes van een mezenbol verkruimelen en dit op de grond strooien. Zo zullen ook de vinken en mussen een hapje meepikken.

Voor jong of oud

Voorheen werd wel eens gezegd dat mezenbollen te gevaarlijk zouden zijn voor jonge vogels. Ze zouden kunnen stikken in te grote stukken vet of zaden. In de praktijk valt dit gelukkig mee. Het blijft namelijk dat de mezenbollen vooral door de ouders gegeten. Ze zoeken insecten voor hun jongen en voeden zichzelf met de vetbollen. Geen probleem dus.

Veilig en beschut

Zorg er bij het ophangen van de mezenbollen tenslotte voor dat je een veilig en beschut plekje neemt. Dat vinden vogels namelijk wel net zo prettig. En dan zullen ze automatisch wat vaker een bezoekje aan je tuin brengen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van thebirdfamily.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 168 reviews.